До скоро имахме борба със 7-годишния ми син, който е първокласник, за писането на домашни и преписването им в тетрадката на ръка. Струва му се безкрайно досадно, както може би и на всички деца на неговата възраст. Обаче дойде следващ момент свързан с писането - новата му придобивка - мобилен телефон, с което и инсталиране на различни приложения за комуникация и всички те свързани с писане. Цялото семейство се изреждаше да му пише различни съобщения. В началото ги четеше, посричвайки и се опитваше да отговаря на тях, но бързо се умаряше и даже не ги поглеждаше. Започна да се ядосва, че пише бавно и не може да отговори на всички, а те се трупаха...

Една вечер, пишейки със семейството ми в общ чат, разисквахме как да го научим да пише. Идеи всякакви - с игри, с повече съобщения, с рисуване на карта за съкровища, залепяне на забавни бележчици на всевъзможни места и все подобни хубави идеи... Но една ми се стори гениална - когато иска да ни отговаря да пише на лист хартия ръкописно, да снима написаното и да ни го праща като отговор. Решихме, че по този начин ще го накараме да пише и да разбере самия процес на писане. 

А ние възрастните можем ли да пишем на ръка вече и замисляме ли се за правописа докато пишем?

Намерихме няколко любопитни факта. Ето защо трябва да се учат децата да пишат на ръка:

1. Писането на ръка е добро за мозъка, това твърдят редица изследвания. Писането на ръка е като да гледаш телевизия със субтитри - по-бързо се учиш да четеш и пишеш.

2. Писането на курсиви помага на децата да разбират по-добре думите. Факт в защита на ръкописното писане срещу писането с печатни букви, но все пак недостатъчен, за да задължаваме малчуганите. Децата, които навързват разни букви една с друга възприемат думата като едно цяло, а не като отделни частици. По някаква причина това импомага да събудят мозъка си и да развият други важни умения.

3. Доказано е, че писането на ръка помага при лечение на деца,страдащи от дислекция. Интересно е, че такива деца не могат да отличат напечатан текст, но курсивите са по-разбираеми за тях.

4. Ще могат да четат стари текстове, стари писма, исторически бележки и др. Може би за някого тези доводи са безумни в света на технологиите, но това би било полезно за обогатяване на знанията на учениците.

5. Писането на ръка винаги са по-ефективни, носещи белег от нашия характер. Въздействат ни емоционално.

 

Мили родители и учители, 

мотивирайте децата да пишат на ръка!