Учим през целия си живот, но постоянно забравяме новата информация.

Немският психолог Херман Ебингхаус e разработил универсална формула, с помощта на която можем да запомним всичко много по-лесно. И колкото и да не ви се вярва, тя действително работи.

Мозъкът постоянно избягва безполезната информация, за да ни предпази от претоварване. Ето защо всичко ново, което научите, отива директно в краткосрочната, а не е в дългосрочната памет. Ако не повтаряте нещо или не го използвате, то вие ще го забравите изключително бързо.

Факт: след учене ние помним 100 процента от информацията. 1 час по-късно – едва 44 процента.

Как да запомните тогава всичко, което желаете​? Използвайте техниката за периодично повторение:

За бързо запаметяване:

1-во повторение – непосредствено след ученето.

2-ро – след 15-20 мин.

3-то – след 6-8 мин.

4-то – след 24 часа.

За трайно запаметяване:

1-во повторение – непосредствено след ученето.

2-ро – след 20-30 мин.

3-то – след 1 ден.

4-то – след 2-3 седмици.

5-то – след 2-3 месеца.

Когато искате да запомните дадена информация за по-дълго време, е нужно да я „поставите“ в дългосрочната памет. В подобни ситуации принудителното запомняне не е особено полезно, тъй като мозъкът не може да разбере бързо информацията и да образува силни връзки.

Ако искате да запомните нещо трайно, то трябва да удължите периода на запаметяване. Той трябва да продължи няколко дни или дори седмици.

12 допълнителни съвета за запомняне

- Постарайте се да вникнете повече в това, което учите. Нещата, които разбирате, се запомнят 9 пъти по-бързо.

- Отсейте най-важната информация. Правилните приоритети са ключови.

- Нещата, които са в началото и в края, се запомнят най-добре (ефект на серийната позиция).

- Превключете вниманието си от една тема на друга. Не забравяйте, че сходните спомени се смесват (теория на интерференциите) и се превръщат в "бъркотия".

- Учете противоположните неща. Например, ако учите чужд език, запомнете как е ден и нощ. Противоположностите са по-лесни за запомняне.

- Създайте свой собствен "мисловен дворец". Т.е. свържете дадени неща с определено място. Така например ако сте в стаята си, опитайте да свържете това, което учите, с нещо от интериора. Повторете го няколко пъти. След това опитайте да си припомните как изглежда стаята в паметта си и повторете нещата, които научихте по този начин.

- Използвайте "думи-гвоздеи". Смисълът на техниката е да "приковете" едно научено нещо към друго. Така, когато си мислите за гвоздеите, автоматично си припомняте останалото (асоциации).

- Свържете нови думи с тези, които вече знаете. Ако учите език, можете да запомните нещо ново на базата на това, което вече знаете.

- Измисляйте истории. Ако трябва да запомните голяма част от информацията в определен ред, опитайте се да я включите в история. Важно е отделните части да са свързани помежду си с някакъв сюжет.

- Използвайте диктофон. Запишете информацията, която учите, и слушайте записа няколко пъти. Този метод работи най-добре при хората, които запаметяват по-добре слушайки.

- Визуализирайте. Използвайте езика на тялото, когато учите. Това ще ви помогне да задействате мускулната си памет.

- Изберете само най-добрите материали. Не използвайте остарели книги и методи за учене. Не губете време за нещо, което може да се окаже грешно.