С наближаването на новата учебна година, всеки родител или работещ, желаещ да научи нов език или да усъвършенства вече наученото,

търси добра езикова школа, която да отговаря на изискванията му - да предлага качествено обучение, да организра интересни събития и да е модерна в методите на обучения.

Преподавателите по чужд език са неразделна част от езиковата школа. Техните знания и креативност за ръководене на час, са от изключителна важност за развитието на курсистите. Тук идва и момента със значението на заобикалящата ни средата, в която се проведат учебните занятия.

След кратко проучване на нови методи за обучение, ние от Bla Bla School, намерихме училище в Мадрид, в което преподават испански език на чужденци. Освен стандартните курсове по език - групови форми, индивидуални часове, бизнес испански,медицински испански, подготовки за международен изпит DELE, са подготвили  интересни предложения за извън класови дейности. Някои от тези дейности се упражняват от нас и други школи в България  - културни събития, екскурзии, посещения на музеи и галерии. Но това, на което ние обърнахме внимание е предложението им за ОБЯД С ПРЕПОДАВАТЕЛ.

Замислихме се защо това може да бъде полезно там, при положение, че винаги по време на часовете, курсистите могат да пият кафе, чай или да хапнат лека закуска и да обсъдят някоя интересна тема извън учебника. И така ползите са достатъчно много, за да се предприемат мерки за реализиране на един топъл обяд навън:

1. Обядът може да бъде организиран като индивидуална среща - вниманието на преподавателят да е насочено само към нуждите на обучавания, да се съобрази с неговото темпо на усвояване на знанията,

да се се обсъвдат теми, които са интересни за курсиста.

2. При желание обядът може да бъде в групова форма - максимум четирима курсиста, които да имат възможност за по-богат и интересен диалог.

3. Неформалната обстановка /ресторант, кафене, бар/ предразполага курсистът да излезе от класически учебен час /да записва, да изчаква реда си за взимане на думата, да пази тишина и т.н/ и да бъде в центъра на събитието, също така да се съобрази с изискванията на заведението - да се обръща към персонала с учтива форма. Възможността за разговор с напълно непознат човек, който не го третира като курсист би обогатило опита му в умението "слушане с разбиране" и научаване на нови изразни средста и тяхната употреба.

4. При поръчка на храна и питие, курсистът ще може да изрази изискванията си как и кога би желал да му бъде сервирано, как предпочита храната, да употреби лексика,която по време на часовете не е използвал.

Да провери знанията си - до каква степен сервитьорът е разбрал предпочитанията му и т.н.

5. Най-приятният момент от урока идва с дегустацията на местните ястия. Какво по-хубаво от това да научиш чужд език през погледа на националната кухня на страната.

За наше огромно съжаление, такава дейност би била полезна единствено ако курсистът се намира в съответната страна.

При необходимост споделяме линк на това училище в Мадрид, където може да разгледате подробна информация и защо  да не отидете за един обяд до там...

https://www.tildemadrid.com

Вие как смятате за този метод на обучение? Бихте ли участвали в "обяд с преподавател"  по чужд език - било то за разговор, само за хапване, за кафе или да запълните свободното си време?

 

Ако имате нужда от такава среща, с голямо желание ще организираме такова събитие, като се опитаме да пресъздадем максимално близка обстановка до реална ситуация /под форма на ролеви игри/ и ще се съобразим с Вашите изисквания!